Ambassadør
– Dette er en viktig sak, og jeg var ikke i tvil om at jeg ønsket å bidra da Norsk Revmatikerforbund tok kontakt og lurte på om jeg ville fronte kampanjen. Det sier Egil «Drillo» Olsen på spørsmål om hvorfor han ønsket å ta del i NRF sin Hjertesjekk-kampanje.
Slet med å legge geværet over skulderen
Fotballegenden Egil Olsen (80), kjent som Drillo for de fleste, visste ikke om sammenhengen mellom det som den gang het Bekhterevs sykdom (nå aksial spondyl artritt), og plagene han har hatt med hjertet før han møtte Anne Grete Semb i 2008. Han tenker lite på sykdommen, og mener selv at han ikke er så flink til å ta vare på helsa, men at kona og datteren ikke lar han slippe unna.
– Jeg går på medisiner for blodtrykk og kolesterol, går tur hver dag, og trener styrke nesten hver dag. Hvis jeg prøver å jukse og stå over litt, ligger jeg tynt an, sier Drillo.
Allerede i militæret opplevde Drillo stivhet i kroppen.
– Jeg sleit med å legge geværet over skulderen, men ante ikke at det kunne være Bekhterev.
Da Drillo var i 30-årene, og på slutten av karrieren som fotballspiller, opplevde han mye stivhet i kroppen, noe som ikke er uvanlig hos fotballspillere. Men til forskjell fra de andre, var Drillo ekstra stiv og fikk etter hvert også store smerter.
– Det var da jeg fikk konstatert Bekhterevs sykdom, en kronisk inflammatorisk giktsykdom som angriper bekkenet og leddene i ryggraden, sier Drillo.
Du har tatt tøffe yrkesvalg, med tanke på at du har en kronisk sykdom. Har det aldri bekymret deg?
– Jeg føler ikke at jeg har tatt noen valg. Når du er oppvokst øst i Fredrikstad, kan du nesten ikke unngå å begynne med fotball, humrer han.
I mange år hadde Drillo smerter og gikk på daglig medisin for sin revmatiske sykdom. Men i perioden som landslagstrener var han i ganske god form.
– I mine 20 år som fotballtrener kommer jeg bare på en eneste trening jeg sto over grunnet plagene fra Bekhterevs sykdom.
Hjerteproblemer uten symptomer
Det var en opplevelse for mange år siden som fikk Drillo til å oppsøke lege for å sjekke hjertet.
– Bjørn Hansen, min assisterende trener, falt plutselig om under en flytur. Det viste seg at blodårene hans var helt tette, og han hadde ikke merket noen symptomer. Da tok jeg selv initiativ for å bli sjekket, forteller Drillo.
Og det var godt, for det viste seg at alt ikke var helt som det skulle. Drillo ble sendt til LHLs Feiringklinikken der han fikk han satt inn to stenter, som er små metallrør som blokker ut årene.
– Hjertesjekken var altså mitt initiativ, og jeg hadde ingen symptomer.
Hjertespesialist Anne Grete Semb har fulgt opp Drillo i flere år, og mener han gjør alt riktig.
– Han går tur daglig, holder seg slank, røyker ikke, bruker medisin for å holde kolesterol og blodtrykk nede – han er den ideelle pasient.
Drillo er mer beskjeden om sin egen trening.
– Jeg holder meg i form så godt det lar seg gjøre for en olding som meg som nå har blitt 80, ler han.
Hunden Keegan, oppkalt etter en fotballhelt, er ofte med på tur, eller han velger gåstavene og går en runde rundt Sognsvann i Oslo.
Intervjuet er del av en reportasje som først ble publisert i NRFs medlemsblad nr. 1-2022.
I oppstarten av kampanjen var Drillo og Bo Gleditsch, generalsekretær i NRF, på God Morgen Norge for å om kampanjen og sammenhengen mellom revmatisk sykdom og hjerte- og karsykdommer.